Eenvoudig communiceren via een portofoon

Een portofoon is een draagbaar zend-ontvangtoestel. Veel mensen zullen het herkennen als een walkietalkie. Je kunt met dit toestel eenvoudig communiceren met meerdere personen tegelijk. Maar, waarom zou je een walkietalkie aanschaffen als je met een mobiele telefoon ook eenvoudig kunt communiceren? Wij snappen dat deze vraag bij je opkomt en geven je hier graag antwoord op. Je leest hier wat een portofoon is en welke voordelen dit product heeft.

 

Wat is een portofoon?

Een portofoon is een draagbare telefoon, een soort van walkietalkie. Via een radiofrequentie kan deze telefoon communiceren met andere zend-ontvangtoestellen. De meeste walkietalkies bevinden zich op de 446 MHz band. Voor deze zendfrequentie is geen zendvergunning nodig. Een portofoon kan een bereik hebben van maar liefst vijftig kilometer. Bekende merken zijn Motorola, Kenwood, Icom en Himunication. Op professioneel vlak worden portofoons veel gebruikt, bijvoorbeeld door de politie, beveiligers, brandweer, op bouwplaatsen en in fabrieken. Daarnaast maken ook steeds meer consumenten hier gebruik van. Wanneer zij bijvoorbeeld gaan skiƫn buiten de piste, kunnen ze zo eenvoudig contact met elkaar houden.

De voordelen

Een groot voordeel van het gebruik van een portofoon ten opzichte van een mobiele telefoon is dat je met meerdere personen tegelijkertijd kunt communiceren. Ook hoef je geen nummers op te slaan in je telefoon. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat iedereen op dezelfde frequentie zit. Het is een relatief goedkoop communicatiemiddel als je veel belt. Met een portofoon betaal je niet per belminuut, je betaalt alleen het aanschafbedrag. Ook zijn er veel accessoires beschikbaar die het bellen over radiofrequentie een stuk aangenamer maken. Denk bijvoorbeeld aan een oortje of spreeksleutel.

Een portofoon ouderwets?

Wanneer veel mensen aan een portofoon denken, denken ze aan een ouderwets communicatiemiddel. Maar niets is minder waar. De ontwikkelingen op het gebied van portofonen hebben zeker niet stil gestaan. Zo is het sinds 2016 mogelijk om een simkaart in een walkietalkie te plaatsen. Je kunt ook een smsje via dit toestel versturen. Denk je erover na om een portofoon aan te schaffen? Houd dan rekening met het zendvermogen, de mogelijkheid om tekstberichten te versturen en of je een vergunning nodig hebt.